فشار خون به فشاری گفته میشود که خون به دیواره داخلی سرخرگها وارد میکند. سرخرگها، عروقی هستند که خون را از قلب به سایر اندامها میبرند و فشار خون بالا (Hypertension)، به بالا بودن مداوم فشار خون در رگها گفته میشود.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان لنده؛ محمد پاک سیرت کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان لنده گفت: طبق آمارهای موجود از هر 5 نفر بالای سی سال در در شهرستان لنده 1 نفر به فشارخون بالا مبتلا هست که با توجه به خاموش بودن و بی علامت بودن بیماری ممکن است نیمی از افراد از بیماری خود آگاهی نداشته باشند و قطعا این عدد بالاتر خواهد بود.
وی افزود: به این دلیل که معمولاً فشار خون بالا تا زمانی که به بروز مشکلات جدی (مثل حمله قلبی یا سکته مغزی) منجر نشود، بیعلامت است، توصیه میشود بهطور منظم فشار خون خود را اندازهگیری کنیم و اعداد فشار خون خود را بدانیم.
در صورتی که فشار خون ما به 120 /180 یا بالاتر از آن برسد، ممکن است علائم زیر بروز پیدا کنند که در این شرایط لازم است خیلی سریع با اورژانس تماس بگیریم.
علائم فشارخون
وی گفت علایم فشارخون شامل :سردرد شدید، درد قفسه، سینه، سرگیجه، مشکل در تنفس، حالت تهوع، استفراغ
،تاری دید یا سایر تغییرات بینایی، اضطراب، گیجی، وزوزگوش، خونریزی بینی، ریتم غیرطبیعی قلب و... می باشد.
عوامل خطر فشارخون بالا
پاک سیرت اظهار داشت: عوامل خطر متعددی احتمال ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهند. ما میتوانیم با تغییر بعضی از این عوامل (مثل سبک زندگی ناسالم) این احتمال را کاهش دهیم، اما بعضی از عوامل خطر مثل سن، جنسیت، سابقه خانوادگی و ژنتیک قابلتغییر نیستند.
وی ادامه داد: سبک زندگی ناسالم میتواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را بیشتر کند؛ برای مثال: داشتن رژیم غذایی ناسالم، بهخصوص غذاهایی با نمک زیاد، مصرف الکل یا مقادیر زیاد کافئین، نداشتن فعالیت بدنی کافی، نداشتن خواب با کیفیت و کافی، قرارگرفتن در موقعیتهای پراسترس، استفاده از موادی مثل کوکائین، متآمفتامین یا سایر محرکها در ابتلای فرد به فشارخون بسیار موثر می باشند. همچنین سن به این دلیل که بهطور طبیعی، رگهای خونی با گذشت زمان، ضخیم و غیرقابلانعطاف میشوند، شیوع فشار خون بالا با افزایش سن، بالا میرود.
و سابقه خانوادگی و ژنتیک اگر فشارخون بالا در خانوادهای وجود داشته باشد، در بیشتر موارد به سایر اعضای آن خانواده هم بهصورت ارثی منتقل میشود.
پیشگیری از فشارخون بالا
کارشناس بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان لنده تاکید کرد: رعایت سبک زندگی سالم برای سلامت قلب، میتواند به پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا و عوارض آن کمک کند.
اصول سبک زندگی سالم، شامل: انتخاب غذاهای مناسب برای سلامت قلب؛ غذاهای کمنمک و سرشار از پتاسیم، میوهها و سبزیجات سرشار از پتاسیم،
پرهیز از مصرف الکل،
داشتن فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن سالم، ترک سیگار
کنترل سطح کلسترول، کنترل قند خون، مدیریت استرس
داشتن خواب کافی و باکیفیت
می تواند در کنترل فشارخون مؤثر باشد.
درمان فشارخون بالا
وی در رابطه با درمان فشارخون گفت: درمان فشار خون بالا شامل تغییر سبک زندگی و استفاده از داروهاست.
زمانی که تغییر سبک زندگی بهتنهایی نمیتواند فشار خون بالا را کنترل کند، به مصرف دارو هم نیاز خواهیم داشت. انواع مختلفی از داروهای کنترلکننده فشار خون بالا وجود دارند. نکته قابلتوجه این است که بسیاری از افراد برای کنترل فشار خون خود، به مصرف بیش از یک نوع داروی کنترل فشار خون نیاز دارند.
عوارض فشارخون بالا
وی در رابطه با عوارض فشارخون اظهار داشت: فشار خون بالا میتواند به قلب آسیب جدی برساند، چرا که فشار بیش از حد میتواند دیواره سرخرگها را غیرقابلانعطاف کرده و جریان خون و اکسیژن به قلب را کاهش بدهد. ضمن اینکه فشار خون بالا وکاهش جریان خون، میتوانند به بروز شرایط زیر هم منجر شوند:
درد قفسه سینه (آنژین)
حمله قلبی
نارسایی قلبی
ضربان قلب نامنظم
فشار خون بالا همچنین میتواند باعث آسیب دیدن یا مسدود شدن سرخرگهایی که خون و اکسیژن را به مغز میرسانند و منجر به سکته مغزی و همینطور آسیب دیدن کلیهها و در نتیجه نارسایی کلیوی شود.
بهطور کلی، به این دلیل که فشار خون بالا در بیشتر موارد، بدون علامت است اما میتواند عوارض جدی و خطرناکی به همراه داشته باشد، ضروری است که بهطور منظم فشار خون خود را اندازهگیری کنیم.