معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: چای، شکلات و قهوه از رایج ترین موادی است که در سرتاسر جهان به مصرف می رسد. طبق آمارها، متوسط مقدار مصرف شکلات سفید، شکلات شیری و شکلات تلخ در سوئیس، به طور تقریبی برابر با ۱۰ کیلوگرم در سال (معادل ۲۵ گرم در روز) است .
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه؛ دکتر رحمت اله افشار افزود: دانه های خام گیاه کاکائوی پردازش شده تحت عنوان کاکائوی مرسوم شناخته می شود. مراحل این پردازش برای تهیه کاکائو از دانه گیاه، شامل تخمیر کردن، خشک کردن، برشته کردن، غربال کردن و آلکالیزاسیون و کانچینگ (تعیین طعم و ساختار و بوی خاص) است.
وی اذعان داشت: کاکائو و مشتقات آن شامل طیف وسیعی از مواد شیمیایی گیاهی یا فیتوکمیکال ها می شود. دانه های کاکائو حاوی مقدار کمی کافئین (۰.۰۶- ۰/۴ میلی گرم) است. پودر کاکائو و بعد از آن شکلات شیرین نشده، بالاترین مقدار کافئین را در این گروه دارد. میزان کافئین در بین شکلات های تلخ، متفاوت (۲۰۰-۳۵ میلی گرم در هر ۵۰ گرم) و مقدار آن در شکلات شیری کمتر است (۱۴ میلی گرم در هر ۵۰ گرم).
وی ادامه داد: یکی از انواع «متیل گزانتین» موجود در شکلات، «تئوبرومین» است که سیستم عصبی مرکزی را برخلاف کافئین به طور خفیفی تحریک می کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: اگر این انرژی مصرف نشود، می تواند بر روی افزایش وزن و بیماری های مرتبط دیگر تأثیرگذار باشد.
وی افزود: مصرف شکلات تلخ غنی از فلاونوئید می تواند به بهبود گردش خون، فشار خون و مقادیر لیپیدی بدن کمک کند؛ در صورتی که شکلات غیرفلاونوئیدی چنین تأثیراتی ندارد.
دکتر افشار یادآور شد: یافته ها نشان می دهد مصرف شکلات و کاکائو استرس را کاهش و حسّ لذت بخشی و خشنودی به انسان می دهد. علاوه بر آن، وضعیت آنتی اکسیدانی را بهبود بخشیده، التهاب را کاهش داده، کلسترول خوب (HDL) خون را افزایش داده، همچنین با کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارد.
وی تاکید کرد: پلی فنول های موجود در کاکائو با حفظ مطلوب جریان خون مغزی، می تواند عملکرد مغز را بهبود بخشیده، در پیشگیری و کند شدن روند بیماری های عصبی همچون آلزایمر و MS تأثیرگذار باشد.
وی اظهار داشت: اگرچه بیشتر مطالعات کشت سلولی و مطالعات حیوانی، اثرات ضد دیابت ناشی از مصرف کاکائو و فلاونوئید موجود در آن را نشان می دهد، اما تأیید اثربخشی کاکائو در روند پیشگیری بیماری، نیازمند مطالعات بالینی گسترده تر و کنترل های طولانی مدت است چرا که اکثر مطالعات صورت گرفته بر روی افراد سالم و در مدت زمان کوتاه صورت گرفته است.
دکتر افشار با بیان اینکه خودمراقبتی در تمام طول عمر، از عوامل مؤثر بر کنترل دیابت است ، گفت: شرایط محیطی، رژیم غذایی و سابقه خانوادگی فرد از دیگر عوامل کنترل دیابت می باشد.
وی اضافه کرد: به طور کلی پلی فنول های موجود در شکلات تیره می تواند حساسیت به انسولین را بهبود ببخشد یا باعث افزایش کارایی انسولین در بدن شود. بر اساس تحقیقات منتشر شده، ممکن است این به نوبه خود، به کنترل قند خون کمک کند؛ چرا که ممکن است حساسیت به انسولین بهبود یافته شروع دیابت را به تأخیر اندازد یا حتی از آن جلوگیری کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: استفاده به اندازه از شکلات های تلخ درصد بالا که دارای قند کمی است، می تواند بر روی سلامت افراد سالم و کنترل بیماری ها از جمله دیابت نقش بسزایی داشته باشد.
وی افزود: به طور کلی مطالعات صورت گرفته بیانگر این است که مصرف به اندازه و همراه با دوز مناسب شکلات می تواند از طریق اثرگذاری بر سیستم قلبی عروقی، فشار خون و قند خون، فرآیندهای التهابی، استرس اکسیداتیو و چندین فرآیند و مکانیسم دیگر در کنترل و درمان دیابت و بسیاری از بیماری های دیگر و در مجموع سلامت بدن مفید و مؤثر باشد.