پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز شنبه ، 1404/01/30

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

امروزه ما در دنیایی زندگی می کنیم که ناگزیر به ارتباط و برخورد با دیگران هستیم، آنچه مسلم است این است که هیچ کس قادر نیست بدون کمک، مساعدت و ارتباط با دیگران، نیازهای معمولی خود را برطرف سازد

امروزه ما در دنیایی زندگی می کنیم که ناگزیر به ارتباط و برخورد با دیگران هستیم، آنچه مسلم است این است که هیچ کس قادر نیست بدون کمک، مساعدت و ارتباط با دیگران، نیازهای معمولی خود را برطرف سازد. به گزارش روابط عمومی بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج، کارشناس روانشناس بالینی این مرکز درمانی اظهار داشت: انسان فطرتاً موجودی اجتماعی است و مسلماً برای انسان مقدور نیست که بدون معاشرت با دیگران نیازهای معمول خود را بر طرف سازد و یک زندگی شاد که سرشار از روابط سالم است را برای خویش محیا سازد، بنابراین چگونگی شکل گیری و برقراری روابط با دیگران بسیار حائذ اهمیت است و نیازمند مهارت هایی برای ایجاد اینگونه روابط هستیم.



 سید مهدی خرسندی ابراز داشت: انسان برای برقراری یک ارتباط موثر و مفید، لازم است که خود را در سطح فرد مقابل بداند و برای انتقال نقطه نظرات و خواسته های خویش بهتر است که از زبان قابل پذیرشی برای فرد مقابل استفاده کند، در این صورت غالباً به اهداف مورد هدف خود خواهد رسید و در غیر این صورت رابطه مختل و نارسا می شود.



 



وی تصریح کرد: معاشرت و روابط میان فردی ایجاب می کند که انسان با افراد متفاوت رفتارهای متفاوتی داشته باشد چرا که  تمرکز بر ویژگی های مشترک شخصیتی، ارتباط موثر را شکل می دهد، بنابراین با توجه به اشتراکات فراوان شخصیتی افراد، با کمی کسب مهارت می توانیم با دیگران همراه و همفکر شویم.



 



کارشناس روانشناسی بالینی در پایان توصیه نمود در راستای ارتقای مهارت های ارتباطی و شکل گیری روابط اجتماعی سالم موارد ذیل لازم و ضروری است:



 



۱- اهداف مشترک و افکار مشابه را شناسایی کنیم،اشتراکات شخصیتی بستر ویژه ای هستند برای وحدت که می توان تفاهم را بر روی آن بنا کرد.



۲- برای ایجاد یک رابطه موثر باید شنونده خوبی باشیم، و آماده شنیدن نظرات مخالف باشیم، به موقع سکوت کنیم و با ملایمت صحبت کنیم.



۳- شخصیت افراد را ارزیابی کنیم، ابعاد برون گرایانه و یا درون گرایانه افراد را شناسایی کنیم.



۴- عزت نفس خود را ارتقا دهیم و برای خود و خطوط قرمزمان ارزش قائل باشیم



۵- پذیرش احساسات طرف مقابل و رفتاری توأم با ظرافت و ملایمت داشته باشیم.



۶- پرهیز از زیاده روی در نصحیت کردن، موعظه می تواند جنبه افراطی و مخرب در روابط اجتماعی داشته باشد.



۷- مخالفت نمودن به روش مناسب، انتخاب رفتار کارساز و منعطف به جای واکنش های تند و روش های مخرب و منفی.



۸- از گفتن جملات و کلماتی که بار اخلاقی و فرهنگی مناسبی ندارند و یا شوخی های نا مناسب خوداری نماییم.


۹- همدلی و همدردی داشته باشیم، سعی کنیم با اشخاص احساس مشترک داشته باشیم و با سیستم حسی فرد ارتباط برقرار کنیم.