رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، گفت: ایدز یک بیماری عفونی مانند سایر بیماری های عفونی دیگر است که پس از ورود به بدن، وارد گلبول های سفید خون شده و تا مدت ها بدون علامت باقی می ماند.
رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، گفت: ایدز یک بیماری عفونی مانند سایر بیماری های عفونی دیگر است که پس از ورود به بدن، وارد گلبول های سفید خون شده و تا مدت ها بدون علامت باقی می ماند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ محسن رضاییان افزود: بیماری ایدز در بدن به تدریج شروع به تکثیر کرده و با کاهش کارایی گلبول های سفید خون، منجر به تحلیل سیستم دفاعی بدن و از بین رفتن توان مقابله بدن با سایر عفونت ها و بیماری ها می شود.
علائم ظاهری مبتلایان به HIV
وی با بیان اینکه تعریق شبانه، سرفه، تب، آفت های دهانی، تبخال لب، اسهال طولانی مدت(بیش از یک ماه) و کاهش وزن بدن بیش از 10 درصد در ماه از جمله علائم ظاهری بیماری ایدز است، عنوان کرد: متاسفانه بیشتر افراد زمانی متوجه این بیماری می شوند که ویروس وارد بدنشان شده است.
رضاییان ادامه داد: ممکن است بیماری ایدز تا 20 سال بدون علامت در بدن باقی بماند در حالی که این ویروس در مدت نهفتگی خود در بدن فرد مبتلا می تواند به دیگران منتقل شود.
راه های انتقال بیماری ایدز
رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان اذعان کرد: این بیماری از طریق تماس با فرآورده های خونی آلوده، اعتیاد تزریقی با وسایل مشترک، ابزار تیز آلوده، رفتارهای جنسی پرخطر و نیز از طریق مادر مبتلا به کودک انتقال داده می شود.
وی اضافه کرد: پیشگیری از ابتلا به ایدز، انتقال بیماری از طریق ابزار مشترک، مشاوره و آزمایش ایدز، استفاده از ابزار یک بار مصرف در آرایشگاه ها و پرهیز از رفتارهای پرخطر از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری عفونی ایدز است.
رضاییان یادآور شد: علیرغم تصور عموم این بیماری از طریق ارتباطات اجتماعی، عطسه، سرفه، دست دادن، حمام، توالت عمومی، نیش حشرات، استخر های شنا و ملاقات با بیمار منتقل نمی شود.
بیماری ایدز از طریق آزمایش خون قابل تشخیص است
وی با بیان اینکه تنها راه تشخیص ایدز انجام آزمایش تخصصی و فوق تخصصی خون و مشاهده آنتی بادی های ویروس در خون است، اظهار داشت: با توزیع کیت های تشخیص سریع ایدز در سراسر استان در سال های اخیر، وضعیت ابتلا فرد به بیماری ایدز در کمتر از 5 دقیقه مشخص می شود.
رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه گفت: این آزمایش ها به صورت داوطلبانه، آگاهانه و محرمانه در سراسر استان به صورت رایگان انجام می گیرد.
رضاییان افزود: مصرف کنندگان تزریقی مواد، شرکای جنسی معتادان، زنان و مردان آسیب پذیر و دارای رفتارهای پرخطر، زندانیان، کودکان خیابانی، بی خانمان ها، مبتلایان به سل و بیماری های آمیزشی، مادران باردار و کودکان در معرض خطر و نیز مبتلایان به هپاتیت های ویروسی از جمله افرادی هستند، که برای انجام تست ایدز اولویت دارند.
انجام تست سریع ایدز در بین زنان باردار استان
وی ابراز داشت: در برنامه پیشگیری از انتقال ایدز از مادر به کودک، از ابتدای مرداد ماه سال جاری با اولویت مناطق حاشیه شهر، همه زنان باردار مورد آزمایش HIV ( رپید تست) قرار گرفته و تا پایان سال در همه مناطق شهری و روستایی استان گسترش خواهد یافت.
فعالیت مراکز و پایگاه های مشاوره بیماری های رفتاری در شهرستان های استان
رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه در حال حاضر مراکز و پایگاه های مشاوره ای بیماری های رفتاری در سراسر شهرستان های استان در حال ارائه خدمت هستند، خاطر نشان کرد: در این مراکز و پایگاه ها خدمات آموزشی، مشاوره ای، تشخیصی و درمانی به صورت رایگان برای عموم مردم به ویژه گروه های در معرض خطر صورت می گیرد.
رضاییان ادامه داد: 3 مرکز مشاوره بیماری های رفتاری در شهرستان های کهگیلویه، گچساران، و بویراحمد با حضور پزشکان متخصص عفونی فعالیت و پس از تشخیص بیماران مبتلا، روند درمانی آنها را شروع می کنند.
وی ادامه داد: در شهرستان های بهمئی، چرام، لنده و باشت نیز 5 پایگاه مشاوره ای بیماری های رفتاری خدمات آموزشی، مشاوره ای و تشخیصی را انجام می دهند.
رئیس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان یادآور شد: داروهای بیماران مبتلا به ایدز به صورت رایگان توسط وزارت بهداشت و درمان کشور در سطح مراکز و داروخانه های کشور توزیع می شود.
رضاییان با بیان اینکه اثر بخشی این داروها برای بیماران مطلوب گزارش شده است، خاطر نشان کرد: چنانچه فرد مبتلا به ایدز به موقع شناسایی و تحت درمان قرار گیرد، روند زندگی آن مانند دیگر افراد عادی خواهد بود.
به گزارش وب دا؛ هشتم تا چهاردهم آذرماه سالجاری به عنوان هفته جهانی ایدز و با شعار " سلامتی حقی برای همه، با اطلاعرسانی، تشخیص زودهنگام، درمان و حمایت از مبتلایان به اچ آی وی " نامگذاری شده است.5-15
انتهای پیام/ س. حسینی