پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1404/01/31

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: عوامل مختلفی در افزایش بیماری سرطان نقش دارد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: عوامل مختلفی در افزایش بیماری سرطان نقش دارد.




به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد دکتر محمدمهدی بانشی در جلسه کمیته دانشگاهی سرطان به مناسبت ۱ تا ۷ بهمن" پویش ملی مبارزه با سرطان" اظهار داشت: بهبود کیفیت و افزایش امید به زندگی در مردان و زنان جامعه و بالارفتن سن جامعه باعث بروزبیماری‌های غیر واگیر بخصوص بیماریهای سرطان و مرگ ناشی از آنها می‌شود.


 


معاون بهداشت علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: مداخلات در زمینه تغییر سبک زندگی و تغذیه سالم ، تحرک بدنی ،اجتناب از مصرف الکل و دخانیات و همچنین نقش سموم شیمایی مورد استفاده در مزارع و باغات که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند امری اجتناب ناپذیر است.




وی با بیان اینکه سرطان با خود مراقبتی و امید قابل پیشگیری و درمان است، گفت: بروز، شیوع و مرگ و میر سرطان در جهان و ایران رو به افزایش است و طی 10 تا 15 سال آینده دو برابر خواهد شد. )




وی تصریح کرد: بروز سالیانه بیش از 112هزار نفر در ایران که طی حدود 10 سال آینده به نزدیک 200 هزار نفر خواهد رسید و ظرف 20 سال آینده دست کم 115 درصد افزایش خواهد یافت در حالی که متوسط افزایش موارد سرطان در جهان در مدت مشابه 63 درصد است.




رئیس مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در حال حاضر آنچه مهم است بروز سالانه موارد جدید سرطان بوده  که در سال 1394 در کشور 109673 مورد و در استان842 مورد بوده است.




وی بیان کرد: بیشتر موارد سرطان در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شوند، هر چه سرطان دیرتر تشخیص داده شود علاوه بر اینکه درمان پذیری آن کمتر می‌شود، هزینه های مستقیم و غیر مستقیم )ناتوانی، غیبت از کار و آسیب های خانوادگی و اجتماعی بیشتری را تحمیل می‌کند.




در ادامه علیرضا عوض‌پور مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم‌پزشکی گفت: در سطح جهان سرطان در صدر لیست بیماری‌های پر هزینه قرار دارد و هزینه های آن 19 درصد بیشتر از بیماری های قلبی عروقی است.  در ایران نیز چنین موردی صادق است و سالیانه بیش از 3 تا 4 هزار میلیارد تومان هزین مستقیم به نظام سلامت تحمیل می کند.




وی با اشاره به عوامل خطر ابتلاء به سرطان ها گفت:مصرف دخانیات(سیگار یا قلیان) در ارتباط با سرطان ریه،  اشعه ماوراء بنفش و افزایش خطر ملانوما است.




وی مصرف الکل را دومین عامل خطر ابتلا به سرطان دانست و عنوان کرد: مصرف الکل با سرطان حفره دهانی، حلق، حنجره، مری، کبد، پستان و احتمالا کولون و رکتوم ارتباط دارد.




وی با اشاره به نقش رژیم غذایی در بیماری سرطان گفت: بیش از 30% موارد سرطان ها به انواع رژیم غذایی نامناسب بستگی دارد. مصرف میوه و سبزیجات و فیبر در ارتباط با کاهش خطر سرطان کولون و رکتوم، حلق و حنجره، ریه، مری و معده و سرویکس مطرح است.




عوض‌پور بیان کرد: مصرف گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده با افزایش سرطان کولورکتال مطرح است، ضمن اینکه ارتباط سرطان پستان با مصرف چربی نیز ثابت شده است ک افزایش نمایه توده بدنی با افزایش خطر سرطان اندومتر، پستان (بعد از یائسگی) همراه است.




مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های معاونت بهداشت کهگیلویه و بویراحمد به نقش سبک زندگی و ابتلا به سرطان اشاره کرد و گفت: سبک زندگی کم تحرک با سرطان‌های کولورکتال،پستان، پروستات و اندومتر همراهی دارد.




در ادامه صدیقه ولی‌زادگان کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی علوم پزشکی در خصوص عوامل خطر ساز ژنتیکی گفت: تغییر در دو ژن BRCA1 و  BRCA2  موجب افزایش خطر سرطان پستان


پولیپوز آدنوماتوز فامیلی و سرطان های دستگاه گوارش می‌شود.




وی بیان کرد: عوامل خطر ساز محیطی مانند کارسینوژن‌های شغلی آزبست، سیلیکا، آمین های آروماتیک و فلزات سنگین و 


آلودگی های محیطی مانند آلودگی های هوا، آب و خاک، آلودگی های درون خانه مثل سوخت های مورد استفاده در پخت و پز در جوامع روستایی با ابتلا به سرطان بی‌تاثیر نیست.




ولی‌زادگان خاطرنشان کرد: آلودگی غذا مایکوتوکسین ها، آلفاتوکسین، آسپرژیلوس، مواد شیمیایی صنعتی مثل DDT ، ترکیبات نیتریت و نیترات


پرتوهای یون ساز مثل پرتو اشعه ایکس،پرتوهای کیهانی و ماوراء بنفش خورشیدی


عوامل خطر ساز پزشکی مانند اشعه درمانی، مصرف برخی داروها مثل داروهای ضد بارداری در افزایش مختصر سرطان پستان و پیشگیری از سرطان اندومتر و تخمدان، داروهای ضد سرطان، آنتاگونیسته ای هورمونی و برخی داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی می‌تواند منجر به ابتلا به سرطان شود.




وی با اشاره به نقش سایر بیماری‌ها در ابتلاء به سرطان گفت: یک چهارم سرطان‌ها در جوامع در حال توسعه منتسب به عفونت‌ها هستند. ویروس هپاتیت B و C مزمن در ارتباط با کارسینوم هپاتوسلولار کبد، ویروس پاپیلومای انسانی در ارتباط با سرطان سرویکس، ویروس ابشتین بار در ارتباط با لنفوم بورکیت، هوچکین و کارسنوم نازوفارینکس، ویروس لنفوتروپیک ، انسانی در ارتباط با لنفوم و لوسمی سلولT، هلیکوباکتر پیلوری و سرطان معده، HIV و سارکوم کاپوزی، شیستوزوما و سرطان مثانه


بیماریهای همراه با سرکوب سیستم ایمنی و سارکوم کاپوزی، کانسر پوست غیر ملانومی، لنفوم غیر هوچکین


70% علت افزایش سرطانها به افزایش سن نسبت داده می شود و 30% علل آن مربوط به عوامل ذکر شده می باشد.




وی بیان کرد:  شایان ذکر است که علل و عوامل مستعد کننده، بوجود آورنده و پیش برنده سرطان‌ها در کلیه جوامع از الگوی تقریبا مشابهی پیروی می کنند، در ایران نیز عوامل تاثیر گذار در بروز سرطان‌ها تنوع و گستردگی زیادی دارند.




کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: از جمله افزایش رو به رشد مصرف محصولات دخانی، شیوع فراوان اضافه وزن و چاقی، شیوه زندگی غیر صحیح و روی آوردن مردم به عادات غذایی و تغذیه پرخطر، نداشتن تحرک بدنی در قشر وسیعی از مردم، کمبود بعضی از ریز مغذی ها در گروههای خاص سنی و جنسی در اقلیم‌های مختلف کشور، ضعف جدی در نظارت صحیح بر فرآیند تولید و عرضه مواد غذایی آماده و نیمه آماده، بالا بودن میانگین دریافت انرژی، مصرف بسیار زیاد مکمل های کشاورزی و باغبانی نظیر سموم و کودهای شیمیایی، گسترش و پیچیدگی عوامل خطر محیطی از جمله آلودگی هوا در افزایش سرطان تاثیر است.


ارسال خبر/ سید حسین رازیان