...
کارشناس بازرسی و نظارت بر داروخانه ها و شرکت های پخش دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: سرماخوردگی یکی از شایعترین بیماری های ویروسی در کودکان و بزرگسالان می باشد.
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر کامبیز رستمی زاده افزود: سرماخوردگی نوعی عفونت ویروسی است که می تواند باعث تب، سرفه، آبریزش بینی و سایر علایم شود.
وی اذعان داشت: این ویروس دستگاه تنفسی فوقانی مثل بینی، گلو، سینوس ها و نای را تحت تاثیر قرار می دهد. اکثر مردم بدون هیچ مشکلی سرماخوردگی را پشت سر می گذارند. حتی در این صورت، سرماخوردگی می تواند ناراحت کننده باشد. همچنین، برخی از علائم سرماخوردگی میتواند ناشی از بیماریهای دیگری مانند کروناویروس 2019 (COVID-19) یا آنفولانزا نیز باشد.
علت سرماخوردگی چیست؟
دکتر رستمی زاده تاکید کرد: این بیماری معمولاً در اثر عفونت ویروسی ایجاد می شوند. بسیاری از ویروسهای مختلف میتوانند داخل بینی، دهان، گلو یا مجاری تنفسی شما نفوذ کرده و علائم سرماخوردگی را ایجاد کنند.
علائم سرماخوردگی چیست؟
کارشناس بازرسی و نظارت بر داروخانه ها و شرکت های پخش دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: علائم این بیماری شامل عطسه کردن، سرفه کردن، آبریزش بینی، گلودرد و گرفتگی صدا است.
وی ادامه داد: در کودکان نیز سرماخوردگی می تواند باعث تب شود. اما بزرگسالان معمولاً هنگام سرماخوردگی تب نمی کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
کارشناس بازرسی و نظارت بر داروخانه ها و شرکت های پخش دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: زمانی که تب شما بیشتر از 38 درجه سانتی گراد باشد و با که با لرز بدن، از دست دادن اشتها، یا مشکل تنفسی همراه است.
دکتر رستمی زاده افزود: وقتی به بیماری های ریوی مانند آمفیزم یا آسم مبتلا باشید، سرفه ای داشته باشید که بیش از 10 روز طول کشیده باشد و در هنگام سرفه یا نفس عمیق دچار درد قفسه سینه شوید و یا سرفه شما همراه خلط خونی باشد.
وی ابراز داشت: اگر بیش از 65 سال سن دارید، یا اگر به بیماری مزمنی مانند دیابت مبتلا هستید، هر زمان که سرفه طولانی مدت داشتید باید پزشک مراجعه کنید.
وی با اشاره به زمان ارجاع کودکان به اورژانس، تاکید کرد: در صورتی که کودک شما هوشیاری خود را از دست بدهد یا به واکنش شما پاسخ ندهد و نیز در صورتی که کودک شما به سختی نفس بکشد باید به اورژانس مراجعه نمایید.
دکتر رستمی زاده ابراز داشت: هنگامی که کودک برای مدت طولانی از نوشیدن چیزی امتناع می کند. در صورتی که نوزاد شما از 4 ماه کوچکتر می باشد، تب دارد و رفتار غیر عادی دارد، سرفه ای دارد که بیش از 2 هفته طول می کشد و بهتر نمی شود و یا دچار احتقان بینی شده یا آبریزشی دارد که هر روز بدتر می شود و یا بعد از 10 روز بهبود نمیابد باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.
وی ادامه داد: وقتی کودک چشم های قرمزی دارد و یا ترشحات زرد رنگ از چشمانشان بیرون می آید، گوش درد دارد، گوشهایشان را میکشد یا علائم دیگری از عفونت گوش (ترشح در گوش و ...) را نشان میدهد تیز باید به متخصص رجوع کرد.
کارشناس بازرسی و نظارت بر داروخانه ها و شرکت های پخش دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در صورتی که علایم شما خفیف می باشد می توانید به داروخانه مراجعه کنید و از داروساز (مسئول فنی داروخانه) راهنمایی بگیرید و داروساز با توجه به علایم شما اقدام به درمان یا ارجاع به پزشک می کند.
برای اینکه دوره بیماری را بهتر سپری کنیم چه کاری می توانیم انجام دهیم؟
دکتر رستمی زاده افزود: اگر نوجوان یا بزرگسال هستید، میتوانید داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی را که بدون نسخه می باشد از داروخانه دریافت کنید و مصرف کنید. این داروها بیماری شما را درمان نمی کنند فقط علایم بیماری شما را بهبود می بخشند.
وی افزود: اگر تصمیم دارید داروهای سرماخوردگی بدون نسخه را امتحان کنید، حتماً طبق دستوری که داروساز به شما می دهد داروی خود را مصرف کنید و 2 یا چند داروی حاوی استامینوفن را با هم مصرف نکنید. اگر بیش از حد استامینوفن مصرف کنید، این دارو می تواند به کبد شما آسیب برساند. همچنین، اگر بیماری قلبی، فشار خون بالا دارید، یا هر گونه داروی دیگری را مصرف می کنید، از داروساز خود بپرسید که آیا مصرف داروی سرماخوردگی مدنظر شما بی خطر است یا خیر.
اگر فرزندم سرما خورده باشد چه باید بدانم؟
دکتر رستمی زاده يادآور شد: در کودکان، سرماخوردگی اغلب شدیدتر از بزرگسالان است. همچنین ماندگاری بیشتری دارد.بعلاوه، کودکان اغلب در 3 روز اول سرماخوردگی تب می کنند.
آیا داروهای سرفه و سرماخوردگی برای کودکان بی خطر هستند؟
وی اضافه کرد: اگر کودک شما کمتر از 6 سال دارد، بدون تجویز پزشک نباید به او داروهای سرماخوردگی بدهید. این داروها برای کودکان خردسال بی خطر نیستند. حتی اگر کودک شما بزرگتر از 6 سال باشد، داروهای سرفه و سرماخوردگی بعید است که کمک کنند.
دکتر رستمی زاده خاطر نشان کرد: هرگز به کودک کمتر از 18 سال آسپرین ندهید. در کودکان، آسپرین می تواند باعث ایجاد یک وضعیت تهدید کننده زندگی به نام سندرم ری شود. هنگام دادن استامینوفن یا سایر داروهای بدون نسخه به کودک خود، هرگز بیش از دوز توصیه شده به او ندهید.
تا کی بیمار خواهم بود؟
وی با بیان اینکه سرماخوردگی معمولاً 3 تا 7 روز در بزرگسالان و 10 روز در کودکان طول می کشد، يادآور شد: برخی از افراد تا 2 هفته علائم دارند.
دکتر رستمی زاده در پاسخ به اینکه آیا سرماخوردگی می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود، گفت: در برخی موارد بله. در برخی افراد سرماخوردگی می تواند منجر به عفونت های گوش، بدتر شدن علائم آسم، عفونت های سینوسی و نومونی یا برونشیت (عفونت ریه ها) شود.
چگونه می توانم از سرماخوردگی دیگر جلوگیری کنم؟
وی تاکید کرد: میکروب هایی که باعث سرماخوردگی می شوند می توانند حداقل 2 ساعت روی میزها، دستگیره های در و سایر سطوح زنده بمانند. شما هرگز نمی دانید چه زمانی ممکن است میکروب ها را لمس کنید. به همین دلیل تمیز کردن مرتب دست ها بسیار مهم است. همچنین مهم است که هنگام بیماری از افراد دیگر دوری کنید. این به جلوگیری از گسترش بیماری کمک می کند.