پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز چهارشنبه ، 1404/02/10

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

این شوک منجربه نشانه های پوستی,تنفسی ,قلبی و گوارشی می شود

این شوک منجربه نشانه های پوستی,تنفسی ,قلبی و گوارشی می شود 


به گزارش روابط عمومی معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج،دکتر علی فاضل گفت:


شوک آنافیلاکسی یک واکنش شدید وسریع  آلرژیک است که بدنبال خوردن یک غذای خاص , تزریق یک آمپول یا نیش زدن زنبوربصورت شروع ناگهانی یک ناخوشی (در عرض دقیقه ها تا چند ساعت ) با در گیری پوست و یا بافت مخاطی (به طور مثال کهیر های منتشر , خارش ویا بر افروختگی )  اتفاق می افتد  که ممکن است آنقدر شدید باشد که  منجر به مرگ شود .


فوق تخصص آلرژی وایمونولوژی بالینی ادامه داد:این واکنش منجربه نشانه های پوستی,تنفسی ,قلبی وگوارشی می شود.


وی تصریح کرد:


علت :اگر شوک آنافیلاکسی در منزل اتفاق افتد شایع ترین علت آن مواد غذایی از جمله بادام زمینی ,موز,کیوی ,میوه ها و سایر مواد غذایی   هستند ویا ممکن است بدنبال نیش زنبور اتفاق افتد ولی در بیمارستان شایع ترین علت آن بدنبال تزریق دارو است و آنافیلاکسی در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می شود .


دکتر فاضل خاطرنشان کرد: اگر فردی یک مواد غذایی حساسیت زایی را بخورد در نوبت اول یکسری آنتی بادی در بدن او  تولید می شود ولی علائمی ایجاد نمی شود ,سپس زمانی که فرد برای بار دوم مواد غذایی حساسیت زا  را بخورد دچارعلائم  شوک آنافیلاکسی می شود. 


عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اضافه کرد:


علائم: شروع نشان ها در صورتی  که بدنبال تزریق دارویا نیش زنبور باشد خیلی سریع و در عرض دقایق اولیه ایجاد می شود ولی در صورتیکه بدنبال خوردن مواد غذایی باشد با تاخیر وممکن است تا دوساعت بعد از خوردن غذا علائم مشاهده نشوند.


وی افزود: نشانه های اولیه بصورت خارش پوست وصورت می  باشد و سپس فرد دچار کهیر بر افروختگی صورت ,سرفه,گرفتگی بینی ,عطسه ,دل درد,تنگی نفس ,خس خس سینه,سرگیجه ,غش کردن واز دست دادن هوشیاری می باشد این علائم در عرض دقایق تا دو ساعت ایجاد می شوند ولی بعضی مواقع حتی پس از بیست وچهار ساعت بعد دیده می شوند.


 فوق تخصص آلرژی وایمونولوژی بالینی تصریح کرد:


درمان:  شوک آنافیلاکسی یک اورژانس پزشکی است که خط اول درمان آن  آمپول اپی نفرین است که بصورت داخل عضلانی در ناحیه خارجی عضله ران تزریق می شود که در کودکان بین یک دهم تا سه دهم سی سی و بزرگسالان  نیم سی سی از آمپول اپی نفرین که بصورت یک میلی گرمی ویک سی سی است استفاده می شود .


وی ادامه داد:در صورت نیاز دو تا سه بار قابل تکرار است ولی  از امپول اپی نفرینی که بصورت یک میلی گرم در ده سی سی است که بیشتر در احیا قلبی استفاده می شود اینجا استفاده نمی شود.


دکتر فاضل خاطرنشان کرد: اقدام درمانی بعدی بعد از اپی نفرین استفاده از آنتی هیسامین ها ,اکسیژن ,مایعات داخل  وریدی ,کورتون واسپری سالبوتامول می باشد وبیماران باید حداقل چهار ساعت بعد از برطرف شدن علائم در بخش اورژانس تحت نظر باشند.


استادیار دانشگاه تصریح کرد:


پیشگیری :برای بیمارانی که واکنش آنافیلاکسی را تجربه کرده اند پرهیز از عوامل شروع کننده واکنش و آموزش در مورد شناسایی علائم در مراحل ابتدایی و اموزش تزریق اپی نفرین در منزل به محض شروع علائم باید قبل از ترخیص صورت گیرد .


وی ادامه داد: بیماران با آلرژی غذایی باید در باره پرهیز از آن ماده غذایی خاص آموزش ببینند که شامل خواندن برچسب  غذاها در فروشگاها و رستوران ها  می باشد .


دکتر فاضل اضافه کرد: موقع ترخیص باید به این بیماران یک تا دو عدد آمپول اپی نفرین به همراه سرنگ دو سی سی داد تا در صورت اتفاق بعدی شوک آنافیلاکسی  خودش قادربه تزریق آمپول اپی نفرین  به خودش در منزل  قبل از مراجعه به بیمارستان باشد . علاوه بر اپی نفرین , موقع ترخیص باید داروی انتی هیستامین و کورتون هم داده شود تا به مدت سه روز بعد از شوک آنافیلاکسی در منزل استفاده کند.3