پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به شایعات اخیر در استان مبنی بر مرگ مادر باردار 19 ساله بر اثر بیماری تب کریمه کنکو خاطرنشان کرد: تاکنون پاسخ نمونه های ارسالی را دریافت نکردیم که بصورت قطعی دلیل فوت وی را اعلام کنیم.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به شایعات اخیر در استان مبنی بر مرگ مادر باردار ۱۹ ساله بر اثر بیماری تب کریمه کنکو خاطرنشان کرد: تاکنون پاسخ نمونه های ارسالی را دریافت نکردیم که بصورت قطعی دلیل فوت وی را اعلام کنیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر اورنگ ایلامی در برنامه پیک سلامت افزود: تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو (ccchf) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است، که مشترک بین انسان و دام است.
این متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه میزبان این بیماری می تواند انسان، پستانداران کوچک و یا دام های اهلی باشند، افزود: این بیماری به وسیله یک حشره واسط (وکتور) به نام کنه منتقل می شود.
وی با اشاره به اینکه حشره کنه بر روی پوست دام وجود دارد و می تواند خون دام را بمکد، بیان کرد: در محیط های عشایری و روستایی که انسان و دام در مجاورت همدیگر زندگی می کنند، کنه می تواند انسان را نیش زده و بیماری را به آنها منتقل کند.
تاریخچه پزشکی بیماری تب کریمه کنگو
متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به اینکه اولین بار حکیم جرجانی پزشک و دانشمند معروف ایرانی در کتاب گنجینه خوارزمشاهی، این بیماری را به شکل دقیقی توصیف کرد، افزود: بیماری تب کریمه کنگو بصورت پیوسته (Endemic ) در ایران وجود داشته و در فصول گرم سال که زاد و ولد و فعالیت کنه ها بیشتر می شود، احتمال انتقال بیماری نیز افزایش پیدا می کند.
وی با بیان اینکه پیشینه امروزی این بیماری به حدود ۳۰ تا ۴۰ سال قبل بر می گردد، ادامه داد: این بیماری جدید نیست و هر ساله مواردی از آن گزارش، کنترل و درمان می شود.
راههای انتقال بیماری تب کریمه کنگو
دکتر ایلامی با یادآوری شایع ترین ناقل بیماری، کنه سخت گونه(هیالوما) افزود: له کردن کنه بر روی پوست، زمینه انتقال بیماری را ایجاد می کند و بهتر است از این کار بشدت پرهیز شود.
وی با بیان اینکه تنها راه انتقال این بیماری، گزیدن توسط کنه ها نیست، گفت: قصاب ها،دامداران،سلاخ ها، دامپزشکان و افرادی که با خون، ترشحات خونی و لاشه دام های آلوده در تماس هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند.
متخصص بیماریهای عفونی این بیماری را مسری دانست و بیان کرد: در محیط های بیمارستانی نیز پزشکان و پرسنل مراکز درمانی و بهداشتی از طریق خون و ترشحات خونی بدن بیمار مبتلا، در معرض ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو قرار می گیرند.
وی توصیه نمود: در بخش های درمانی و بیمارستانی نیز با رعایت نکات بهداشتی و کنترل عفونت، می توان از انتقال این بیماری در امان بود.
مراحل بیماری تب کریمه کنگو
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به مرحله های مختلف ظاهری این بیماری، اظهار کرد: در مرحله اول(قبل از خونریزی) علائمی مانند سردرد، تب، بدن درد، بی اشتهایی، خستگی و حالتی مانند سرماخوردگی ایجاد می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بیماری تب کریمه کنگو جزء بیماریهای خونریزی دهنده محسوب می شود، افزود: مرحله دوم این بیماری(خونریزی دهنده) با علائم اختصاصی مثل خونریزی از بینی، لثه ها و لکه های خونی کوچک و بزرگ(خون مردگی) مرتبط است و در مجموع در این مرحله استعداد خونریزی به طور خود به خودی در بیمار افزایش می یابد.
وی یادآور شد: این مرحله در خانم ها به صورت خونریزی های زنانه غیر طبیعی شایع است.
دکتر ایلامی در ادامه گفت: این ویروس می تواند کبد انسان را نیز درگیر کند و منجر به هپاتیت، افزایش آنزیم های کبدی شده و در ملتمه چشم ها و کف دست به صورت زردی(یرقان) نیز دیده شود.
دو گروه پرخطری که در معرض ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو قرار دارند
متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به دو گروه پرخطر در معرض ابتلا به این بیماری، یادآوری نمود: اولین گروه پزشکان و کادر درمانی هستند که با بیماران در ارتیاطند و گروه دوم قصاب ها، سلاخ ها، دامپزشک ها، دامداران و سایر افرادی که با دام و فراورده های دامی در ارتباط هستند را شامل می شوند.
وی با بیان اینکه لکه های سیاه (خونمردگی) نشان دهنده خونریزی زیرپوستی است، گفت: این خونریزی در بیماران اختلالات انعقادی از جمله کاهش فاکتورهای انعقادی و پلاکت، گلبول های سفید و افت هموگلوبین (عمل کم خونی) که از علائم آزمایشگاهی بیماری هستند را ایجاد می کند.
دکتر ایلامی با اشاره به وجود روش های تشخیصی دقیق این بیماری عنوان کرد: یکی از این روش ها (RT-PCR) است که ژنوم بیماری یا هسته ژنتیکی بیمار توسظ روش های ملکولی تکثیر و در آزمایشگاه مرجع وجود دارند.
وی افزود: در این روش سرم بیمار فریز و تحت شرایط خاص به آزمایشگاه مرجع فرستاده می شوذ.
دکتر ایلامی روش آنتی ژن الایزا را یکی دیگر از روش های تشخیصی عنوان و گفت: این روش بصورت دقیق بیماری را تشخیص می دهد.
درمان دارویی بیماری تب کریمه کنگو در استان
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه درمان دارویی این بیماری در استان تدارک دیده شده و جای نگرانی نیست، افزود: حدود ۶ هزار دوز کپسول ریباورین وارد استان شده است و هم اکنون در بیمارستاهای شهرهای بزرگ استان موجود است.
وی تصریح کرد: این دارو هم در محیط های داخلی و هم خارجی بدن موثر و دارای خاصیت پیشگیری است.
موضوع مرگ مادر باردار در دست بررسی است
دکتر ایلامی در ادامه با اشاره به شایعات اخیر در استان مبنی بر مرگ مادر باردار ۱۹ ساله بر اثر بیماری تب کریمه کنکو در شهرستان کهگیلویه خاطرنشان کرد: تاکنون پاسخ نمونه های ارسالی را دریافت نکردیم تا بصورت قطعی دلیل فوت این مادر باردار اعلام شود.
وی در تکمیل این موضوع خاطر نشان کرد که پزشکان در مقابل بیماران با یک سری تشخیص های افتراقی مواجه می شوند و ادامه داد: سه نوع بیماری از جمله بیماری تب کریمه کنگو برای این مادر باردار تشخیص داده شد که در راستای آنها اقدامات درمانی لازم صورت گرفت.
وی تصریح کرد: از مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان کهگیلویه و همچنین خانم دکتر آریانا متخصص زنان و زایمان بیمارستان امام خمینی(ره) و سایر کادر تخصصی و درمانی این شهرستان که نهایت تلاش خود را در این راستا انجام دادند، قدردانی می کنم.
دکتر ایلامی مجدادا تاکید نمود؛ هنوز علت مرگ این مادر باردار بر اثر بیماری تب کریمه کنگو به اثبات نرسیده و تا کنون نیز هیچ مورد تایید شده ای از وجود این بیماری در استان گزارش نشده است.
رعایت نکات بهداشتی
متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با تاکید مجدد بر رعایت نکات بهداشتی در محل های ذبح دام ها، افزود: کارگران کشتارگاه ها و قصاب ها سعی کنند اگر دامی را ذبح می کنند، محل خون و ترشحات خونی را با محلول سفیدخانگی و با دقت ۱(ماده سفید کننده) به ۱۰۰ (مایع) ضدعفونی کنند.
دکتر ایلامی در پایان خاطرنشان کرد: تهیه گوشت از مراکز بهداشتی و ممهور به مهر دامپزشکی، فریز کردن گوشت قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۴ ساعت ویروس تب را از بین می برد و هم چنین پختن درست و کامل گوشت مصرفی نیز همین اثر را خواهد داشت.
خبر؛ ط.نیک روش