متخصص گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه یکی از رایج ترین بیماری های دوران کودکی عفونت گوش است، گفت: بیشترین دلایل ارجاع کودکان به پزشک در زیر دو سال، عفونت گوش میانی است.
متخصص گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه یکی از رایج ترین بیماری های دوران کودکی عفونت گوش است، گفت: بیشترین دلایل ارجاع کودکان به پزشک در زیر دو سال، عفونت گوش میانی است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، دکتر سید رضا چراغ زاده اظهار داشت: عفونت گوش یکی از شایعترین نوع عفونتها بوده که به دو صورت عفونت گوش میانی و التهاب خارجی خود را نشان میدهد.
وی ابراز کرد: عفونت گوش در میان کودکان به مراتب بیشتر از بزرگسالان است و کامل نبودن سیستم ایمنی بدن، یکی از اصلی ترین دلایل شایع بودن این عفونت در میان کودکان است.
عفونت گوش خارجی و علل آن
وی افزود: عفونت گوش خارجی نوعی التهاب در گوش خارجی است و بدلیل شایع بودن در میان شناگران، گوش شناگران خوانده میشود.
دکتر چراغ زاده اذعان داشت: علت اصلی این نوع التهاب دردناک، باقی ماندن آب در گوش و در نتیجه فراهم شدن محیط مناسب برای رشد باکتریها و قارچها است.
وی یادآور شد: خارش و ملتهب کردن مجرای شنوایی با گوش پاککن، استفاده زیاد از مواد شیمیایی مانند رنگ مو و اسپری، وجود زخم و یا ضایعات پوستی از دیگر علل ابتلا به عفونت های گوش به ویژه گوش خارجی است.
عفونت گوش داخلی و علل آن
متخصص گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اضافه کرد: مهمترین علت بروز عفونت گوش میانی، اختلال در عملکرد شیپور استاش است و شیپور استاش کانالی است که گوش میانی را به حلق متصل میکند و کار اصلی این کانال متعادل کردن فشار هوا و مایعات است.
وی عنوان کرد: سرماخوردگی، آنفولانزا و آلرژی میتوانند باعث تحریک و متورم شدن این کانال شده و در نتیجه عفونت گوش را به همراه داشته باشد.
علائم عفونت گوش در نوزادان و بزرگسالان
وی اظهار داشت: درد لاله گوش، خارش و سوزش گوش، وجود اجسامی در کانال گوش خارجی، قرمزی کانال گوش خارجی و تب و لرز از اصلی ترین علائم عفونت گوش خارجی که شیوع آن در بزرگسالان بیشتر است، ذکر شده است.
دکتر چراغ زاده تصریح کرد: تب و لرز شدید و ضربانی در گوش به ویژه در شب، کم شنوایی موقتی یا دائمی، خروج ترشحات زرد و متمایل به سیاه از گوش از اصلی ترین علائم ابتلا به عفونت گوش میانی عنوان شده است.
وی تاکید کرد: گوش داخلی به علت داشتن محافظ استخوانی کمتر در معرض عوامل عفونی قرار می گیرد اما عفونت آن بیشتر مربوط به اختلالات دهلیز و حلزونی می شود که از علائم عفونت گوش داخلی می توان به اختلالات تعادلی و کم شنوایی اشاره کرد.
آیا عفونت گوش موجب پاره شدن پرده گوش می شود؟
دکتر چراغ زاده اظهار داشت: اگر هوا و یا مایعات، بیش از حد به پرده گوش فشار آورد ممکن است باعث پاره شدن پرده گوش شود، در این حالت مایع زرد، قهوهای و یا سفید رنگی از گوش بیرون میآید که در بهترین حالت، هوا و مایعات از سوراخ ایجاد شده، از گوش خارج شده و پس از چند هفته پرده گوش خودبهخود بهبود مییابد
وی بیان کرد: تنها راه تشخیص عفونت گوش مراجعه به پزشک است و پزشک متخصص توسط دستگاه کوچکی بنام اتوسکوپ، که دارای چراغ قوه و لنز بزرگنمایی است، مجرای شنوایی را بررسی میکند.
درمان و راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت گوش
متخصص گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: برای درمان این بیماری در ابتدا باید عوامل ایجاد کننده آن را برطرف نمود، درمان آلرژی و سرما خوردگی ها، جلوگیری از ورود اجسام تیز و برنده در داخل گوش و عدم دستکاری گوش از راه های جلوگیری از پیشرفت بیماری محسوب می شود.
وی ادامه داد: واکسیناسیون، دوری از استشمام دود سیگار و در کودکان تغذیه با شیر مادر و مرتب شستن دستها از دیگر موارد موثر در پیشگیری از انواع عفونتها است.
هندزفری می تواند باعث عفونت گوش شود؟
دکتر چراغ زاده تصریح کرد: استفاده کردن از هندزفری و هدفون در بین جوانان بسیار شایع است، هندزفری اثرات زیان باری بروی شنوایی می تواند داشته باشد و استفاده از آن با صدای بلند می تواند به سلول های موئی آسیب برساند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: ناشنوایی ناشی از هندزفری ابتدا ممکن است به صورت وزوز بروز کند، استفاده مداوم از این وسیله باعث عفونت گوش می شود و به علت ثابت ماندن هندزفری در گوش، ممکن است عفونت قارچی یا باکتری در گوش خارجی ایجاد شود.6-1-142