پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1404/01/31

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

کارشناس برنامه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه بویراحمد، گفت: موبایل و اینترنت می‌تواند مفید باشد اما استفاده بیش‌ازحد از آن می‌تواند به تحصیل، کسب‌ و کار و روابط ما آسیب بزند. ممکن است منجر به‌تنهایی، اضطراب و افسردگی شود. خواب را نامنظم کند و تمرکز را کاهش دهد.

کارشناس برنامه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه بویراحمد، گفت: موبایل و اینترنت می‌تواند مفید باشد اما استفاده بیش‌ازحد از آن می‌تواند به تحصیل، کسب‌ و کار و روابط ما آسیب بزند. ممکن است منجر به‌تنهایی، اضطراب و افسردگی شود. خواب را نامنظم کند و تمرکز را کاهش دهد.


به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، سید حبیب الله تقوی زاده، افزود: متوسط ساعات استفاده از اینترنت در افراد معتاد به اینترنت مساوی یا بیش از 38 ساعت در هفته است. حدود 5 تا 10 درصد از کاربران به اینترنت اعتیاد دارند.


وی تصریح کرد: تعداد بالای افراد درگیر و معتاد به اینترنت، نشان می‌دهد که لازم است همه افرادی که از اینترنت استفاده می‌کنند، به‌ ویژه جوانان، در مورد اعتیاد به اینترنت و راه‌های پیشگیری از آن آگاه شوند.


تقوی زاده با بیان اینکه، چگونه میزان استفاده خود را به حد معمول کاهش دهید بیان کرد:


ارتباط با افراد را به دنیای مجازی محدود نکنید. علاوه بر حفظ ارتباط ها در فضای مجازی،‌ برای ارتباط حضوری هم وقت کافی گذاشته و برای خود محدودیت بگذارید. زمان‌هایی را که می‌توانید از موبایل خود استفاده کنید، مشخص کنید.


 کارشناس برنامه سلامت روان مرکز بهداشت استان در ادامه، گفت: برای این کار می توانید از اپلیکیشن‌هایی که ساعت استفاده را گزارش یا محدود می کنند استفاده کنید.


موبایل خود را به تختخواب نبرید. تلفن همراه خود را زمان‌هایی از روز مثلاً زمانی که غذا می‌خورید یا با بچه‌ها بازی می‌کنید خاموش‌کنید.چیزهایی که شما را به استفاده از موبایل ترغیب می‌کند شناسایی کنید و آن‌ها را کنترل کنید.


وی ادامه داد: گاهی وقتی خسته می‌شوید یا اضطراب دارید به سراغ موبایل خود می‌روید، سعی کنید راه‌های دیگری برای مقابله با این شرایط پیدا کنید مثل استفاده از روش‌های آرام‌سازی برای کاهش اضطراب.فعالیت‌های جایگزین برای عدم استفاده از موبایل می‌تواند کتاب خواندن، ورزش کردن، فیلم دیدن و شرکت در مهمانی باشد.


تقوی‌زاده با تعریفی از اعتیاد به اینترنت و اینکه چگونه می‌توان از آن پیشگیری کرد؟افزدد: اینترنت انسان‌ها را به‌ راحتی در هر نقطه از دنیا به هم مرتبط می‌کند. اطلاع‌رسانی در زمینه‌های مختلف، دسترسی آسان، سهولت استفاده و هزینه‌های پایین، باعث افزایش استفاده از اینترنت در سال‌های اخیر شده است.


 کارشناس مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: اینترنت در کنار مزایایی که دارد، مشکلاتی را نیز به همراه دارد، اینترنت می‌تواند سبب سهولت انجام فعالیت‌ها، رشد و پیشرفت افراد و جامعه شود اما استفاده بیش‌ازحد و نادرست از آن به سلامت انسان ضربه وارد می‌کند.


این کارشناس بیان کرد:  زمانی که فرد از زیان‌های استفاده ناسالم از اینترنت آگاه باشد و نتواند زمان استفاده خود را کم کند یا در صورت کم کردن دچار علائم ناخوشایند بدنی و روانی شود یا نیاز به آن داشته باشد که میزان استفاده را در طی زمان افزایش دهد تا به لذت موردنظر دست پیدا کند، می‌توان گفت فرد نسبت به استفاده از اینترنت دچار اعتیاد شده است.


 اما استفاده مفرط از اینترنت چه آسیب‌هایی می‌تواند در پی داشته باشد؟


استفاده مفرط از اینترنت آثار و عوارض متعددی دارد که به‌طور خلاصه می‌توان آن‌ها را در چهار جنبه زیان‌بار اصلی زیر تقسیم کرد:


۱_استفاده بیش‌ازحد از اینترنت باعث کم شدن زمان خواب فرد می‌شود و از این طریق به‌سلامت فرد آسیب وارد می‌کند.


۲_ استفاده بیش‌ازحد از اینترنت به دلیل کاهش فعالیت‌های اجتماعی، شغلی و تفریحی می‌تواند مانعی در برابر ادامه تحصیل باشد و حتی در مواردی باعث از دست دادن شغل شود.


۳_ روابط در شبکه‌های مجازی، جایگزین روابط اجتماعی حضوری شده و از این طریق فرد از فواید این روابط محروم شود.


۴_ بعضی از بازی‌های اینترنتی با محتوا و اثرات مخرب و نامناسب، باعث تحریک خشونت و رفتارهای جنسی پرخطر می‌شود.


۴_ بازی‌های رایانه‌ای و اعتیاد


استفاده از بازی‌های رایانه‌ای روزانه ساعات زیادی از وقت جوانان و نوجوانان را به خود اختصاص می‌دهد و نگرانی زیادی را به دنبال داشته است.


وی ادامه داد: تولید روزافزون و سهولت دسترسی به انواع بازی‌های رایانه‌ای و همچنین جذابیت‌های آن‌ها موجب محبوبیت این بازی‌ها در بین گروه‌های سنی جوان شده است که همین امر خطر اعتیاد به آن را بالا می‌برد.


تقوی‌زاده عنوان کرد: بزی‌های رایانه‌ای این قابلیت را دارند که به‌راحتی جایگزین سایر فعالیت‌ها ازجمله تماشای تلویزیون، برقراری ارتباط با اعضا خانواده، پرداختن به امور تحصیلی، ورزش و ارتباطات اجتماعی با همسالان باشند که در صورت ادامه، می‌تواند باعث فاصله گرفتن فرد از اطرافیان و دوستان و انزوای شدید او شود.


وی عنوان کرد: اما چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به اعتیاد اینترنت هستند و چه ویژگی‌های شخصیتی دارند.


این کارشناس مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه برخی افراد به لحاظ شخصیتی بیشتر مستعد ابتلا به این مشکل هستند، افزود:  در این افراد ویژگی‌های شخصیتی خاصی مانند آسیب‌پذیری در برابر استرس، رفتارهای ناگهانی و نیز هیجانی بودن در فعالیت‌ها دیده می‌شود.


 


وی با طرح این سوال که چه گروه‌های سنی بیشتر در معرض اعتیاد به اینترنت هستند، گفت: بیشترین گروه سنی که در جامعه به اینترنت معتاد می‌شوند، جوانان هستند. بیکاری در جوانان، آن‌ها را بیشتر درخطر اعتیاد به اینترنت قرار می‌دهد.


تقوی‌زاده برای رهایی از این معضل و پیشگیری از اعتیاد به اینترنت جوانان هم توصیه‌هایی داشت؛ و گفت: پیش از مرور روش‌هایی برای مدیریت استفاده از اینترنت، باید یادآوری کنیم که گاهی اوقات استفاده مفرط از اینترنت نشانه مشکلی زیربنایی‌تر مثل افسردگی و اضطراب است که ناتوانی ما از مواجهه و درمان آن، باعث می‌شود به این روش ناسالم روی بیاوریم. در این صورت لازم است حتماً از کمک تخصصی یک مشاور یا روان‌پزشک استفاده کنیم. در موارد خفیف‌تر توصیه‌های زیر کمک‌کننده هستند.


وی عنوان کرد: افراد در وهله اول هدف‌های خود را بنویسیند فکر کنید چه هدف‌هایی به خاطر استفاده از اینترنت ،(وب‌گردی، بازی‌های رایانه‌ای، گفتگوهای شبکه اجتماعی یا…) از دست می‌روند. هدف‌هایی مثل انجام تکالیف مدرسه، انجام فعالیت‌های شغلی، ورزش، گفتگو با اطرافیان و غیره. بنویسید که چرا این اهداف برایتان مهم است.


کارشناس مرکز بهداشت استان عنوان کرد: وجه مثبت هدف‌ها را بنویسید، نه اجبار و فشار ناشی از آن را ( انجام تکالیف مهم است چون موقع امتحان استرس کمتری خواهم داشت )


برای این اهداف برنامه‌های مشخص بنویسید. مثل‌اینکه: روزی 10 دقیقه نرمش سبک در خانه و هفته‌ای یک‌بار ورزش سنگین مثل دویدن، برنامه‌های تدریجی و درازمدت بنویسید هدف‌های اصلی را خردکرده و گام‌های کوچک برای رسیدن به آن‌ها مشخص کنید. مثلاً: هفته اول یک روز در میان 5 دقیقه نرمش، هفته دوم هرروز 5 دقیقه، هفته سوم:… و به همین ترتیب میزان استفاده از اینترنت را هم به همین شیوه به‌صورت تدریجی کاهش داده و مدیریت کنید.


 به تلاش خود جایزه بدهید.


وی با بیان اینکه چه در مورد کم کردن استفاده‌های غیرضروری از اینترنت و چه مدیریت سایر فعالیت‌ها، هر تلاشی که به هدف کوچک خود می‌رسد، بایستی از طرف خودتان تقدیر شود، یادآورشد:  جایزه، ولو جایزه‌ای کوچک باشد، برای هر گام پیشرفت لازم است؛ چراکه باید بتوانیم لذت پیروزی و موفق شدن را بیشتر و بیشتر احساس کنیم.


 علت‌های واقعی را ردیابی کنید:


وی بیان کرد:  با خودتان فکر کنید که چرا به سمت اینترنت کشیده می‌شوید؟ آیا به خاطر حس رقابت‌جویی در بازی است؟


به خاطر کسب خبر است؟


به خاطر احساس تنهایی؟ همچنین با خودتان فکر کنید که چه چیزی مانع پرداختن شما به فعالیت‌های ضروری مثل انجام تکالیف، فعالیت‌های شغلی، روابط اجتماعی واقعی می‌شود. با این کار می‌توانید راهکار مناسبی جایگزین صرف وقت زیاد در اینترنت کنید و زمان استفاده از اینترنت را مدیریت کنید.


 از دیگران کمک بگیرید: 


وی در پایان خاطر نشان کرد: اگر به اینترنت اعتیاد پیداکرده باشید، کنار گذاشتن آن کار سختی است. به‌ویژه آن‌که در حال حاضر بسیاری از امور ما از طریق اینترنت می‌گذرد؛ بنابراین به خودتان همدلانه یادآوری کنید که کار سختی انجام می‌دهید و در این راه از اطرافیان دلسوز و همراه کمک بگیرید. نزدیکان شما می‌توانند در برنامه‌ریزی هدف‌ها، تشویق و دادن جایزه، یادآوری هدف‌ها و غیره به شما کمک کنند. حتی خود آن‌ها نیز ممکن است به این روش‌ها نیاز داشته باشند.


 


ارسال / سید حسین رازیان