بیشتر مسمومیت ها با گاز مونوکسید کربن ممکن است در هنگام شب در فصل سرما اتفاق بیفتد.
بیشتر مسمومیت ها با گازمونوکسید کربن ممکن است در هنگام شب در فصل سرما اتفاق بیفتد.
به گزارش روابط عمومی معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی دکتر حسین ماری اریاد گفت: مونواکسید گازی است بی رنگ، بی بو و بی مزه که محرک سیستم تنفسی نبوده و به شدت خفگی آور است. به همین دلیل این گاز را به عنوان قاتل خاموش هم می شناسند. این گاز معمولا در اثر سوختن ناقص نفت، گاز، گازوئیل، بنزین، ذغال چوب و سایر مواد سوختنی ایجاد می شود.
دکتری بهداشت حرفه ای تصریح کرد: از آنجایی که مسمویت با این گاز در غلظت پایین و کم نیز می تواند باعث مرگ شود از نظر مسائل سلامت و پیشگیری حائز اهمیت فراوان است.
وی افزود: معمولا با شروع فصل سرما، احتمال مسمومیت با این گاز افزایش یافته و مادامی که استفاده از وسایل گرمایشی داخل ساختمان (فضای محصور) وجود داشته باشد، ممکن است این رخداد تجربه شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خاطر نشان کرد:توصیه های ایمنی به منظور پیشگیری از این مسمومیت عبارتند از کنترل و بازرسی وسایل گرمایشی از قبیل بخاری ها،عدم استفاده ازشومینه در منزل، بازدید لوله های دودکش که به عنوان خروجی گازهای حاصل ازسوخت مورد استفاده قرار می گیرند و اطمینان از مسدود نبودن این لوله ها، کنترل لوله های اتصال خروجی بخاری به لوله های دودکش و اطمینان از محکم بودن و همچنین مسدود نبودن این لوله ها، عدم استفاده ازلوله های انعطاف پذیرکه به شکل خرطومی می باشد و موارد مشابه.
وی ادامه داد: باید توجه داشت که رنگ آبی شعله به معنای خوب کارکردن بخاری بوده و تغییر رنگ شعله به رنگهای نارنجی و زرد نشان دهنده تولید گازهای مضر توسط وسیله گرمایشی است.
علائم مسمومیت با گاز مونو اکسید کربن
دکتر ماری اریاد اذعان داشت: علائمی مانند تهوع، سردرد، احساس ناخوشی و سرفه در هنگام استفاده از وسایل گرمایشی و یا قرار گرفتن در محیطی که در آن گاز مونوکسید کربن وجود دارد مثل پارکینگ خودرو که در آن خودروها به صورت روشن رها شده اند، نشانه مسومیت اولیه با این گاز می باشد.
وی اضافه کرد: متأسفانه بیشتر مسمومیت ها با این گاز ممکن است در هنگام شب در فصل سرما اتفاق بیفتد و از آنجا که مسمومیت با این گاز به شدت سطح هوشیاری را پایین می آورد لذا افراد مواجهه یافته با این گاز قادر به انجام عکس العمل نبوده و ممکن است به مرگ در حین خواب شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه اظهار داشت: ضمن رعایت نکات ایمنی مربوط به وسال گرمایشی در منزل و بازدیدها و کنترل های مکرر در صورت مشاهده علائم مسمومیت بایستی فرد به سرعت به فضای آزاد منتقل شده و هوای تمیز استنشاق نماید.در صورت نیاز، انتقال فرد مسموم به بیمارستان و اقدامات پزشکی الزامی است.
دکتر ماری اریاد تصریح کرد: هنگام استفاده از وسال گرمایشی در منزل ضمن رعایت اصول ایمنی گفته شده باید مراقب بود که حداقل یکی از پنجره برای ایجاد جریان هوای تازه کمی باز باشد و از بسته بودن کامل درزها ممانعت به عمل آید.3