کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: تغذیه با شیر مادر سالانه جان یک و نیم میلیون شیرخوار را نجات می دهد و احتمال ابتلا به بیماری های شایع قابل پیشگیری را در میلیون ها کودک کاهش می دهد.
کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: تغذیه با شیر مادر سالانه جان یک و نیم میلیون شیرخوار را نجات داده و احتمال ابتلا به بیماری های شایع قابل پیشگیری را در میلیون ها کودک کاهش می دهد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، مهناز اکبری با بیان اینکه هفته جهانی تغذیه با شیر مادر دهم تا شانزدهم مرداده ماه سالجاری با شعار " حمایت همه جانبه از مادران برای تداوم شیردهی؛ باهوش و قوی با شیر مادر" نامگذاری شده است، افزود: تغذیه انحصاری با شیر مادر به مفهوم تغذیه شیرخوار فقط با شیرمادر بدون مصرف هر نوع ماده غذایی دیگر حتی آب است.
وی با اشاره به اینکه تغذیه شیرخوار در 6 ماه اول زندگی کافی است، به طوری که موجب تقویت روابط عاطفی مادر و کودک می شود، عنوان کرد: رشد و تکامل فک و صورت، پیشگیری از پوسیدگی دندان، تکلم بهتر، افزایش ضریب هوشی و کسب مهارت های تکاملی و تحصیلی در آینده از جمله فواید تغذیه شیرخوار با شیر مادر است.
اکبری تصریح کرد: احتمال ابتلا به بیماری های آلرژیک، عفونت های حاد گوش میانی، دستگاه تنفسی و گوارشی، کمبود فقرآهن و روی، عفونت های بیمارستانی و ادراری، ریفلاکس(برگشت محتویات معده به مری) و بیماری های قلبی و عروقی در شیر خوارانی که از شیر مادر استفاده می کنند بسیار کمتر از شیرخواران شیرخشکی است.
کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان، با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر علاوه بر سلامت کودک سبب سلامت مادر نیز می شود، اذعان کرد: کاهش خطر ابتلاء به سرطان پستان و تخمدان، پیشگیری از پوکی استخوان و کاهش احتمال مرگ و میر ناشی از خونریزی در مادران از جمله فواید شیردهی برای مادر است.
نحوه صحیح در آغوش گرفتن کودک برای شیردهی
اکبری در خصوص نحوه صحیح درآغوش گرفتن کودک برای شیردهی گفت: برای شیردهی مناسب به کودک باید سر، بدن و باسن شیرخوار در یک امتداد قرار گرفته و صورت کودک در مقابل سینه مادر باشد.
وی ادامه داد: در حالت شیر دهی بدن نوزاد باید نزدیک به بدن مادر باشد و همه بدن شیر خوار توسط مادر حمایت شود.
روش صحیح پستان گرفتن توسط شیرخوار
کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره با اینکه شیردهی باید به میل کودک پایان یابد، افزود: در یک شیردهی موثر، دهان شیرخوار باید کاملا باز باشد، نوک و قسمت بیشتری از هاله سینه مادر در دهان شیرخوار قرار بگیرد، لب پایین شیر خوار به پایین برگشته و چانه به سینه مادر چسبیده باشد.
علائم مکیدن موثر سینه مادر توسط شیرخوار
اکبری ابراز داشت: در یک شیردهی موفق، مکیدن سینه مادر توسط شیرخوار آهسته، عمیق و گاه با مکث همراه و گونه های شیرخوار برجسته است و در پایان شیرخوار خودش شیرخوردن را خاتمه می دهد و راضی به نظر می رسد.
تشخیص کفایت شیرمادر برای شیرخوار
کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان عنوان کرد: یکی از معتبرترین راه های تشخیص کفایت شیر مادر برای شیرخورانی که تا 6 ماه به صورت انحصاری از شیر مادر تغذیه می کنند، نمودار رشد کودک و تعداد دفعات ادرار و مدفوع در در طول روز است.
اکبری در ادامه گفت: افزایش وزن شیرخوار، قدرت عضلانی مناسب و پوست شاداب از دیگر راه های تشخیص کفایت شیر برای شیرخوار است.
وی در پایان ابراز داشت: شیرخوار باید از چهار روزگی در هر 24 ساعت حداقل 6 مرتبه دفع ادرار کم رنگ داشته باشد.