سیگار کشیدن برای نوجوانان شاید در همان ابتدا و بدو کار مشکلی را ایجاد نکند و شاید برای بسیاری تفننی باشد اما به مرور تغییرات رفتاری ایجاد میکند و تغییرات زندگی فرد شروع میشود.
به گزارش روابط عمومی بیمارستان آموزشی درمانی امام سجاد ( ع ) یاسوج ، کارشناس مددکاری اجتماعی این مرکز در رابطه با نقش دخانیات در بزهکاری نوجوانان اظهار داشت:
سیگار کشیدن برای نوجوانان شاید در همان ابتدا و بدو کار مشکلی را ایجاد نکند و شاید برای بسیاری تفننی باشد اما به مرور تغییرات رفتاری ایجاد میکند و تغییرات زندگی فرد شروع میشود.متأسفانه یک فرد سیگاری بیماریهای مزمن، مرگ و هزینههای زیاد به همراه الگوهای رفتاری نه چندان مناسب را به جامعه تحمیل میکند. او به سلامت جامعه بیتوجه است و در نهایت جامعه نیز او را از خود دور خواهد کرد. چنین فردی در تمام حوزههای فردی و اجتماعی خود سیگار را جزئی از اعضای بدنش میداند و این فرد درکی از مضرات سیگار برای سایر افراد جامعه ندارد. به عنوان مثال، اگر در برخی از استخدامها سیگار نکشیدن را یکی از عوامل مثبت در جذب افراد بدانیم بیتردید بسیاری برای دستیابی به محیطی بهتر حاضر به کنار گذاشتن آن میشوند اما اکنون عکس این قضیه رخ میدهد و در برخی ادارات عدهای از وقت مفید خود برای کشیدن سیگار استفاده میکنند. در حالی که میتوان از همین زمان برای فعالیتهای ورزشی استفاده و بهره برد و به جای ضرر رساندن به بدن، بهره هم به آن برسانیم.
زهرا جلال فرد ابراز داشت : به هر ترتیب، به هر میزانی که در محیط خانه کش مکش، درگیری، جدایی، سوءرفتار، فقر و بیکاری بیشتر باشد، این عوامل آسیبزا در نهایت احتمال اینکه فرزندان سیگاری شوند را بیشتر میکند. متأسفانه در چنین مواردی فرزندان برای رهایی از فشار ناشی از چنین مواردی به سمت سوء مصرف مواد میروند. دلیل اصلی هم این است که ما مهارت اجتماعی لازم را برای رویارویی فرزندان در مقابله با استرسها را یاد ندادهایم و نسل جوان نمیداند در محیط پر استرس چه الگوی رفتاری را باید در پیش بگیرد.
وی تصریح کرد : همه مردم در ملل مختلف رسیدن به توسعه یافتگی را جزو اهداف خود دارند و برای سلامت نگه داشتن جامعه و ارتقا شاخص های آن تلاش می کنند و این امر در سایه کاهش مصرف دخانیات حاصل می شود.نباید انتظار داشت که این ممنوعیت و ترک مصرف دخانیات در کوتاه مدت بدست آید لذا در این خصوص باید اطلاع رسانی و آگاه سازی های لازم باید انجام شود.برای فرهنگ سازی و ترویج جامعه سالم بدون دخانیات باید در کنار قانون و رعایت آن به مشوق ها، آگاهی سازی، تبلیغ جریمه و تنبیه نیز بکار گرفته شود.
کارشناس مددکاری اجتماعی بیمارستان امام سجاد( ع ) عوارض سیگار کشیدن در نوجوانان را بر شمرد :
1- سیگار کشیدن نوجوانان در کوتاه مدت بر روی دستگاه تنفسی آنها تأثیر می گذارد و موجب بروز اختلالات تنفسی گوناگون از جمله: تنگی نفس، آسم، بیماریهای ریوی و بد بوئی دهان فساد زودرس دندانها و بیماریهای گوارشی و… می شود و در دراز مدت نیز موجب تقویت عادت زشت سیگار کشیدن و ابتلاء به بسیاری از بیماری های مزمن و خطرناک دیگر می شود.
2- سیگار کشیدن جوانان منجر به کوتاهی قد و عدم تناسب اندام و جثه آن ها گشته و رشد بدنی و عملکرد سیستم عصبی و دستگاه های درونی آن ها را مختل می کند.
3- نوجوانانی که سیگار می کشند، به طور معمول قلبشان (4-3) ضربه بیشتراز قلب نوجوانانی که سیگار نمی کشند، می زند.
4- سیگار کشیدن نوجوانان موجب سرفه های شدید، سرما خوردگی های حاد و آنژین های طولانی مدت در آنها می شود.
5- نوجوانانی که به سیگار عادت می کنند، احتمال بیشتری دارد که به دنبال سایر مواد اعتیاد آور هم بروند.
6- نوجوانان سیگاری، سه برابر نوجوانانی که سیگار نمی کشند، احتمال دارد به سمت مصرف الکل و انحرافات اخلاقی بروند، از آن گذشته سیگار کشیدن می تواند موجب بروز رفتارهای مخاطره آمیزی مانند خشونت، پرخاشگری، ناراحتی های جنسی و… در نوجوانان و جوانان شود.
7- تحقیقات بی شماری نشان دهنده ی این است که ارتباط مستقیمی بین سیگار کشیدن جوانان و ابتلای آنان به افسردگی و اضطراب وجود دارد، تقریباً 50-40 درصد بزرگ سالانی که سیگار می کشند، علایمی از افسردگی و اضطراب را نشان می دهند.