یک متخصص دندانپزشکی کودکان با هشدار نسبت به شیوع بالای پوسیدگی دندان در کودکان، اصلاح رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی کاهنده چسبندگی کربوهیدراتها را از جمله راهکارهای موثر در پیشگیری از این بیماری عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر زینب صالحی، متخصص دندانپزشکی کودکان، با اشاره به اینکه پوسیدگی دندان شایعترین بیماری مزمن بعد از آسم در کودکان است، اظهار داشت: پوسیدگی دندانها شیوع بالایی در جامعه دارد و نیازمند آگاهیبخشی به جامعه برای پیشگیری و کاهش این شیوع هستیم.
وی ماده اصلی ایجاد کننده پوسیدگی را کربوهیدراتها دانست و با اشاره به نقش باکتری استرپتوکوک موتانس در این فرایند، گفت: دندانهای مستعد پوسیدگی با دریافت کربوهیدراتها توسط این باکتریها متابولیزه شده و به اسید تبدیل میشوند که این اسید باعث تخریب و پوسیدگی دندان میشود.
دکتر صالحی با بیان اینکه کودکانی که پوسیدگی دندان دارند، هم تغذیه و هم خواب آنها دچار مشکل میشود، افزود: درد دندان کیفیت زندگی کودکان را پایین آورده و بر درس و مدرسه آنها تاثیر منفی میگذارد.
این متخصص دندانپزشکی کودکان، موثرترین اقدام در پیشگیری از پوسیدگی دندان را اصلاح رژیم غذایی کودک دانست و تاکید کرد: با توجه به اینکه کربوهیدراتها در نان، برنج و ماکارونی به وفور یافت میشوند و نمیتوان مصرف آنها را محدود کرد، باید بعد از مصرف غذاهای کربوهیدراتدار، از مواد غذایی استفاده شود که کمتر باعث پوسیدگی دندانها شود.
عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی یاسوج خاطرنشان کرد: هر چه مواد غذایی دارای کربوهیدرات شیرینتر باشند، بیشتر به دندانها میچسبند و باعث پوسیدگی بیشتری میشوند.
دکتر صالحی با اشاره به اینکه گاها نمیتوان کودکان را ملزم به مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی کرد، پیشنهاد داد: کودکانی که همکاری لازم برای مسواک زدن ندارند، باید موادی مصرف کنند که چسبندگی کربوهیدراتها را کمتر کنند.
وی میوههایی مانند خیار و هویج و آجیلها از جمله گردو و بادامزمینی را از جمله مواد غذایی کاهشدهنده چسبندگی کربوهیدراتها به دندانها عنوان کرد و افزود: این مواد باعث قلیایی شدن اسید تولید شده از طریق کربوهیدراتها شده و پوسیدگی کمتری ایجاد میکنند.
دکتر صالحی همچنین با اشاره به اینکه موز به دلیل چسبندگی زیاد باعث پوسیدگی دندان میشود، توصیه کرد: بهتر است بعد از مصرف موز، کودکان از آجیل استفاده کنند یا دهان خود را با آب بشویند.
وی در پایان با تاکید بر اهمیت قانونگذاری در تکرر مصرف تنقلات شیرین در خانه، گفت: در صورت امکان بهتر است بعد از مصرف کربوهیدراتها، دهان شسته و مسواک زده شود و مواد مفید استفاده گردد.