متخصص دندان پزشکی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پوسیدگی دندانی؛ بیماری دهانی_ عفونی مولتی فاکتوریال(چند علتی) و قابل سرایت است که توسط باکتری های پوسیدگی زا ایجاد می شود.
متخصص دندان پزشکی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پوسیدگی دندانی؛ بیماری دهانی_ عفونی مولتی فاکتوریال(چند علتی) و قابل سرایت است که توسط باکتری های پوسیدگی زا ایجاد می شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی استان؛ دکتر فرید نیک اقبال افزود: پوسیدگی بر روی دندان، اثر متقابل باکتری های پوسیدگی زا با کربوهیدرات های قابل تخمیر رژیم غذایی که اصولا ساکارز و قندهای ساده هستند، با گذشت زمان ایجاد می شوند، بنابراین اگر هر کدام از عوامل پوسیدگی زا را کنترل کنیم از پوسیدگی جلوگیری می شود.
وی با بیان اینکه در ایجاد پوسیدگی فاکتورهای خطر و محافظتی متعددی نیز در فرایند پوسیدگی دندان تاثیر دارند، ادامه داد: افزایش باکتری های پوسیدگی زا در دهان فرد، کاهش میزان بزاق، مصرف مکرر کربوهیدارت های قابل تخمیر و بهداشت دهانی ضعیف از جمله این فاکتورهای خطر هستند.
وی اظهار داشت: فاکتور محافظتی نیز شامل جریان بزاق و اجزای تشکیل آن، بهداشت دهانی خوب مانند استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان و استفاده از مواد آنتی باکتریال، رژیم غذایی مناسب، سیستم ایمنی و فاکتور های ژنیتکی است.
عواملی که باعث پوسیدگی یا کنترل آن می شوند
دکتر نیک اقبال یادآور شد: بهداشت دهانی اصولا با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مناسب انجام می شود و تمیز کردن مکانیکی دقیق دندان ها، بیو فیلم (اجتماع میکروبی) را تخریب کرده و سطح مینایی تمیزی را ایجاد می کند.
وی عنوان کرد: تمیز کردن دندان ها، قسمت اعظم باکتری های دهانی را تخریب نمی کند بلکه صرفا آنها را از سطوح دندانی بر می دارد.
متخصص دندان پزشکی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی استان اذعان داشت: بعد از نخ کشیدن و مسواک زدن حین شست شو و بلع نیز مقدار زیادی از این باکتری ها از حفره دهان برداشته می شود.
بزاق عامل ضد پوسیدگی طبیعی است
وی تصریح کرد: بزاق عامل ضد پوسیدگی طبیعی است و اولین خط دفاعی طبیعت در مقابل پوسیدگی دندانی محسوب می شود که ترکیبات موجود در بزاق هم به عنوان ضد پوسیدگی عمل می کنند و هم ترکیبات آن خاصیت پاک کنندگی دارد.
دکتر نیک اقبال ابراز داشت: ترکیبات بزاق به سبب داشتن کلسیم و فسفات در خود، خاصیت دوباره معدنی شدن ضایعات اولیه پوسیدگی را داشته بنابراین میزان جریان بزاق و ترکیبات موجود در آن نقش موثری در پوسیدگی و کاهش آن دارد.
متخصص دندان پزشکی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: ساکارز (قند معمولی) در رژیم غذایی تعداد باکتری پوسیدگی زا را افزایش می دهد و افزایش این باکتری ها مانند استرپتوکرک موتانس(باکتری پوسیدگی زا که از ساکارز استفاده می کند) که سوخت و سازها آنها اسیدهای آلی هستند، این اسیدها باعث تخریب دندان ها می شوند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: برای کاهش پوسیدگی محدود کردن مصرف مواد قندی حاوی ساکارز و همچنین غذاهای اسیدی و کاهش دفعات مصرف آنها مؤثر است بنابراین باید به این نکته توجه کرد که تعداد دفعات مصرف از مقدار مصرف مهمتر می باشد.3-5