پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز دوشنبه ، 1404/02/01

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

کارشناش ارشد واحد تغذیه بیمارستان شهید رجایی گچساران از برگزاری کارگاه آموزشی رژیم درمانی در پیشگیری و درمان سنگهای کلیوی در این بیمارستان خبر داد.

کارشناش ارشد واحد تغذیه بیمارستان شهید رجایی گچساران از برگزاری کارگاه آموزشی رژیم درمانی در پیشگیری و درمان سنگهای کلیوی در این بیمارستان خبر داد.


به گزارش روابط عمومی بیمارستان شهید رجایی گچساران؛ صدیقه احمدی گفت: هر انسانی چه سالم یا بیمار، باید زندگی فعالی داشته باشد که بیماران کلیوی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و باید بیشتر مراقب سلامت و رژیم غذایی خود باشند.


وی ادامه داد: سیگار و الکل از مواردی است که می‌تواند براحتی سلامتی این افراد را به مخاطره بیندازد، البته نباید فراموش کرد تمرینات ورزشی مداوم نیز در بهبود سلامت و کیفیت زندگی بیماران کلیوی موثر می باشد.


احمدی با بیان اینکه افرادی که بیماری‌های مزمن کلیه دارند یا در حال استفاده از دیالیز و کلیه پیوندی هستند، محدودیت‌های زیادی را تجربه می‌کنند، تصریح کرد: در این میان می‌توان به دستورهای غذایی خاص، خوردن داروهای مختلف در زمان‌های مشخص، مراجعات مستمر به پزشک و محدودیت برای مسافرت اشاره کرد که به همین سبب ورزش می تواند فعالیتی بسیار مناسب باشد که به بهبود زندگی این بیماران کمک زیادی کند.


وی یادآور شد: البته باید توجه داشت در افرادی که پیوند کلیه انجام داده‌اند، معمولا کلیه‌ها نزدیک به سطح پوست قرار دارد و ممکن است در برابر ضربات به وجود آمده هنگام ورزش، آسیب‌پذیرتر شود که در این موارد برخی ورزش‌های تماسی مانند فوتبال، کشتی و هنرهای رزمی توصیه نمی‌شود، اما از اینها که بگذریم، ورزش حتی در بیماران سنگ‌ساز نیز می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.


کارشناس ارشد واحد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان شهید رجایی گچساران، با اشاره به اینکه نحوه کارکرد کلیه با تصفیه خون و خارج‌ کردن سدیم اضافی (نمک) و دیگر مواد زائد محلول در آب صورت می‌گیرد، اذعان داشت: در این مرحله غلیظ‌ شدن ادرار باعث ته‌ نشینی و رسوب این ترکیبات به داخل کلیه‌ می‌شود و با این تفاسیر رسوب‌های تشکیل شده در کنار یکدیگر قرار گرفته و سنگ سختی به وجود می‌آید.


احمدی، افزود: اسیدی یا قلیایی‌بودن ادرار نیز می‌تواند باعث به‌ وجود آمدن سنگ در کلیه‌ شود، این سنگ‌ها غالبا در کلیه به وجود می‌آید، اما می‌تواند در هر جای دیگری از مجاری ادراری مانند مثانه یا در لوله‌های جمع‌کننده ادرار نیز تشکیل شوند.


وی با عنوان این مطلب که سنگ‌ها انواع مختلفی دارند و حدود 80 درصد آنها از ترکیب کلسیم و عناصر دیگر به وجود می‌آید، اظهار داشت: بجز کلسیم، اگزالات نیز در به وجود آمدن سنگ کلیه موثر بوده و همچنین موادی مانند سیستین، استراویت و اسیداوریک هم می‌توانند سر منشأ ساخت این سنگ‌ها باشد که این موضوع نشان می‌دهد علاوه بر عوامل ژنتیکی، رژیم غذایی نیز می‌تواند نقش مهمی در تولید سنگ بازی کند.


احمدی با اشاره به عواملی که باعث به وجود آمدن سنگ کلیه می شود و چه باید و نبایدهایی در این باره وجود دارد بیان داشت: از نشانه‌های سنگ کلیه، درد بسیار زیاد است که پزشکان این درد را معادل درد زایمان خانم‌های باردار می‌دانند و چنین دردی در قسمت پایین شکم احساس شده و گاهی تا کشاله ران‌ها نیز کشیده می‌شود.


وی در خصوص درصد احتمال دچار شدن افراد به این بیماری گفت: تنها در 5 درصد بیماران سنگ‌ساز، سنگ کلیه زمینه ارثی دارد و در 95 درصد باقیمانده عوامل محیطی مانند رژیم ناسالم غذایی، تحرک نداشتن و مقدار ناکافی مصرف مایعات زمینه ایجاد سنگ کلیه را فراهم می‌کند.


وی خاطر نشان کرد: پژوهش‌ها نشان می‌دهد سنگ‌سازی در افرادی که خود را سنگ‌ساز ندانسته یا حتی زمینه‌های ارثی در آنها دیده نمی‌شود، براحتی قابل کنترل و پیشگیری است.


کارشناش ارشد واحد تغذیه بیمارستان شهید رجایی گچساران، توصیه نمود: در زمینه رژیم غذایی مصرف پروتئین‌ها بویژه پروتئین‌های حیوانی محدود، بهتر است روزانه حدود نصف ران مرغ یا یک کف دست گوشت خورده شود و باید توجه داشته باشید مصرف نمک را محدود و از غذاهای شور پرهیز کنید.


وی افزود: همچنین با غذا پیاز بخورید، چون پتاسیم موجود در پیاز باعث تعدیل جذب نمک (سدیم) در بدن می‌شود.


وی با بیان اینکه در این رژیم جایی برای چربی نداریم و باید سرخ‌کردن را به حداقل رساند، ابراز داشت: بهتر است غذاها را آب‌پز یا کبابی کرده، درباره قند و شکر نیز باید به همین ترتیب رفتار شود، چون این مواد مانند سمی سفید بوده و بهتر است عسل یا شیرینی‌های طبیعی را جایگزین کنید.


احمدی در پایان تصریح نمود: حتی هنگام ورزش وقتی با افت قند خون مواجه می‌شوید نباید از نوشابه‌های انرژی‌زای ورزشی استفاده کنید؛ به دلیل این که قند موجود در این نوشیدنی‌ها ساکارز است و ساکارز هنگام دفع از کلیه به فیلترهای آن آسیب‌زده و ضرر آن از قند و شکر نیز بیشتر است.21-142