پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1403/09/04

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

متخصص کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد، گفت: کولیک شیرخوارگی به صورت حملات گریه و بیقراری های بی وقفه معمولا در شیرخواران زیر سه ماه که از سایر جهات سالم باشند، بروز می کند.

متخصص کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد، گفت: کولیک شیرخوارگی به صورت حملات گریه و بیقراری های بی وقفه معمولا در شیرخواران زیر سه ماه که از سایر جهات سالم باشند، بروز می کند.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان؛ دکتر علی کشتکاری افزود: سن شایع کولیک نوزادی در اوایل شیرخوارگی است، بگونه ای که از دو تا سه هفتگی شروع و در شش هفتگی به اوج خود می رسد.


وی با بیان اینکه حدود 20 درصد کودکان به کولیک مبتلا می شوند( از هر ۵ الی ۶ نوزاد، یک نفر) تصریح کرد: معمولا ۸۶ درصد موارد حملات کولیک در سه ماهگی از بین می رود، هر چند ممکن است این حملات تا شش ماهگی ادامه داشته باشد.


علت مشخصی برای کولیک وجود ندارد


متخصص کودکان و نوزادن دانشگاه علوم‌ پزشکی استان، اظهار داشت: تاکنون علت مشخصی برای کولیک شیرخوارگی پیدا نشده است اما برخی عوامل به عنوان ریسک فاکتورهای کولیک در بین کودکان دیده می‌شود که وجود اضطراب مادر در دوران بارداری، افسردگی والدین، فرزند اول بودن و سن بالای مادر از جمله عوامل احتمالی دخیل در ایجاد کولیک شیرخواران است.


وی با اشاره به اینکه کولیک شیرخوارگی به صورت حملات تکراری از گریه و بیقراری شدید در ساعات مشخصی از روز مانند اواخر غروب یا اوایل شب در کودک رخ می دهد، افزود: شدت گریه شیرخوار کولیکی به حدی است که تلاش‌های والدین برای آرام کردن نوزاد به جایی نمی‌رسد و در نهایت منجر به خستگی و درمانده شدن والدین می شود.


گریه و بی قراری تنها علامت کولیک نیست


دکتر کشتکاری در خصوص علائم دیگر کودکان مبتلا به کولیک شیرخوارگی علاوه بر گریه و بیقراری تصریح کرد: جمع کردن دست و پا به داخل شکم، مشت کردن دست ها، قرمز و برافروخته شدن رنگ صورت، ایجاد آروغ، نفخ و حتی دفع باد از جمله علائم ایجاد کولیک در نوزاد و شیرخواران بزرگتر است.


متخصص کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی استان، اذعان داشت: در بسیاری از مواقع درباره این وضعیت که نیاز به درمان دارد یا نه سوالات متعددی ایجاد می شود اما کولیک علت مشخص شده ای ندارد و به همین خاطر درمان خاصی نیز برای آن تدوین نشده، اما برای کاهش درد و آرامش کودک اقداماتی نیز وجود دارد.


تشخیص قطعی کولیک تابع برخی مشخصه ها در کودک است


وی با تاکید بر اینکه تشخیص قطعی وجود کولیک تابع برخی مشخصه ها در کودک است، بیان داشت: برای تشخیص کولیک، کودک باید از سایر جهات سالم بوده و مشکلی نداشته باشد، به گونه ای که در کولیک شیرخوارگی، کودک در فواصل بین حملات، کاملا طبیعی است.


 دکتر کشتکاری ابراز کرد: چنانچه بی قراری کودک همراه با خواب آلودگی، عدم تمایل به خوردن شیر، استفراغ جهنده، خونی، و یا صفراوی (سبز رنگ) باشد، این کودک نیازمند بستری و بررسی بیشتری است.


وی خاطر نشان کرد: برای تشخیص قطعی کولیک در شیرخوارگی، نوزاد باید حداقل به مدت سه هفته، هر هفته حداقل سه روز و در هر روز حداقل سه ساعت، دچار حملات گریه و بیقراری شود


این متخصص کودکان و نوزادان ادامه داد: در صورتی که کودک بی قرار، دارای هر یک از این علائم و یا علائمی مثل عدم وزن گیری مناسب، اسهال، یبوست و یا تب باشد باید تحت ارزیابی‌های بیشتری قرار بگیرد اما چنانچه کودک حائز این علائم نبود، می توان گفت بر اساس مشخصه های فوق الذکز کودک به کولیک شیرخوارگی دچار است.


دکتر کشتکاری یادآور شد: کولیک شیرخوارگی درمان خاصی ندارد، بی‌ عارضه و خود محدود شونده است اما برخی عوامل نیز می‌توانند در کاهش درد کولیکی کودک موثر واقع شوند.


اقدامات آرامش بخش برای کودکان کولیکی


وی گفت: در هنگام بی قراری کودک از تحریک او بپرهیزید، از صداهای سفید (سشوار و جاروبرقی) با رعایت میزان صدا به گونه ای که به گوش کودک آسیب نرساند، استفاده کنید، کودک را در آغوش گرفته و حرکات گهواره ای انجام دهید.


متخصص کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی استان، اذعان داشت: نوازش نوزاد، ماساژ دادن شکم، سوار کردن کودک در ماشین و استفاده از برخی داروها به خصوص داروهایی که اساس گیاهی دارند تحت نظر پزشک، از دیگر راه هایی است که می تواند در آرامش کودک موثر واقع شوند.


دکتر کشتکاری با بیان اینکه کولیک نوزادی یک بیماری نیست و والدین نباید نگران آن باشند، عنوان کرد: در بعضی مواقع خانواده های والدین باید با نگهداری از شیرخوار به پدر و مادر کودک کمک کرده و موجبات رفع خستگی و تسلی خاطر آنها را فراهم نمایند.


 وی در پایان خاطر نشان کرد: والدین به علت قرار گرفتن در معرض بی قراری و گریه های مکرر کودک، دچار استرس، اضطراب، خستگی و حتی در مواقعی منجر به آسیب های ناخواسته به کودک می شوند.142

انتهای پیام/ س. حسینی