آیا می دانید منشا بسیاری از بیماریها در زمان های گذشته ناسالم بودن آب بوده است؟
آب آلوده، تهدیدی جدی برای سلامت انسان
روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج و از آنجایی که استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان منشا ۱۱ درصد از روان آبهای کشور یاد میشود و حیات و سرنوشت رودهای بزرگی در کشور مثل کارون به استان کهگیلویه و بویراحمد و ۴۰ قله بالای ۴۰۰۰ متر دنا وابسته است.
اما این استان با وجود چنین منابع و ذخایر عظیم آب همچنان در برخی از سالها همچون سالهای اخیر بدلیل کاهش نزولات آسمانی با بحران و حتی تنش آبی مواجه شده است.
فارغ از موضوع کم آبی تنش و یا بحران آبی به موضوع سلامت آب شاره میکنیم که برای مردم و سلامت و بهداشت آنها مهم و حیاتی به شمار میرود و منشا بسیاری از بیماریها در زمان های گذشته ناسالم بودن آب بوده است.
اما در دهههای اخیر با استفاده از تصفیه خانههای آب و همچنین گند زدایی مردم دیگر به مانند گذشتهها دغدغه سلامتی و بهداشت آب را ندارند، در آستانه روز جهانی آب که مایه حیات است به طی مصاحبه ای در قالب گفتگو به سراغ دکتر مسلم شریفی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفتیم.
وی در ابتدای این مصاحبه ابزار داشت: در یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد که آب آن از دو طریق یعنی از طریق چاهها و همچنین درصد کمی توسط چشمهها تامین میشود گاهاً مردم سوالاتی در مورد بهداشت آب دارند.
این مسئول در دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه در منبابع ومخازن آب استان و به خصوص شهر یاسوج گندزدایی به وسیله کلر و آب ژاول طبق استاندارد و به مقدار مورد نیازانجام می پذیرد یادآور شد: نظارت بر آب استان به صورت علمی و با کلر سنجی مرتب روزانه از نقاط مختلف استان و نمونه برداری میکروبی و شیمیایی و انجام آزمایشات لازم بطور دائم تحت رصد همکاران بهداشت محیط و خانه های بهداشت می باشد و در نقاطی از استان که مشکلات سامانه های آبرسانی وجود داشته باشد با آب و فاضلاب و نیروهای زیرمجموعه شرکت مهندسی آبفا هماهنگی لازم را بعمل می آورد .
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و رییس مرکز بهداشت استان، گفت، در آستانه روز جهانی آب، با ابراز نگرانی نسبت به آلودگی منابع آبی، گفت: این مایه حیات به دلیل عوامل مختلفی از جمله ورود ویروسها، باکتریها و انگلها، به شدت در معرض آلودگی قرار دارد و این آلودگی، سلامت عمومی را به طور جدی تهدید میکند.
دکتر مسلم شریفی افزود: بیماریهای منتقله از طریق آب آلوده، به ویژه در فصول گرم سال، شیوع بیشتری پیدا میکنند، این بیماریها از طریق نوشیدن آب آلوده، شستشوی میوهها و سبزیجات با آب آلوده و حتی استحمام در آب آلوده به انسان منتقل میشوند و میتوانند عوارض جبرانناپذیری به دنبال داشته باشند.
دکتر شریفی با اشاره به تاثیر کمبود آب در بروز بیماریها، تصریح کرد: عدم دسترسی به آب کافی، مانعی برای رعایت بهداشت فردی و بهداشت مواد غذایی است و میتواند تاثیر مهمی در بروز بیماریها داشته باشد، بسیاری از افراد به دلیل کمبود آب، مجبور به استفاده از منابع آلوده هستند که این امر، سلامت آنها را به خطر میاندازد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با تأکید بر اهمیت پیشگیری از بیماریهای منتقله از آب، اظهارداشت: توصیه میشود، همواره از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی استفاده شود و در صورت نیاز به استفاده از یخ، حتماً از یخ بهداشتی استفاده شود.
وی ادامه داد: از آبهای موجود در پارکها که برای آبیاری فضای سبز استفاده میشوند، برای آشامیدن استفاده نشود، این آبها معمولاً آلوده هستند و میتوانند باعث بروز بیماریهای گوارشی شوند.
دکتر شریفی، گفت: از شنا کردن در آبهای آلوده مانند آبانبارها، جویها و نهرها خودداری کنید، این آبها میتوانند حاوی عوامل بیماریزا باشند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان، توصیه کرد: بهداشت دستها را به طور مرتب رعایت کرده و حتما دستها را بصورت مستمر با آب و صابون بشویید. این کار، از انتقال بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند.
دکتر مسلم شریفی، با هشدار نسبت به علائم خطرناک بیماریهای منتقله از آب، گفت: در صورت بروز اسهال، به ویژه در گروههای پرخطر مانند کودکان زیر ۵ سال و سالمندان، ضمن جبران آب و املاح از دست رفته، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
وی افزود: اگر با مراجعه به پزشک و شروع دوره درمان، همچنان علائمی مانند افزایش مکرر مدفوع آبکی، ناتوانی در خوردن و آشامیدن، تشنگی بسیار زیاد، استفراغهای مکرر، مشاهده خون در مدفوع و کاهش سطح هوشیاری در بیمار مشاهده شد، بار دیگر به پزشک مراجعه کنید.
رییس مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بیماریهای منتقله از آب، تاکید کرد: با رعایت نکات بهداشتی و استفاده از آب سالم، میتوان از بروز بسیاری از بیماریهای منتقله از آب پیشگیری کرد و سلامتی خود و خانواده را تضمین نمود.
دکتر مسلم شریفی، در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین بیماریهای که از طریق آب آلوده منتقل می شود به بیماری وبا، حصبه، هپاتیت های A وE، ژیاردیا و اسهال خونی نیز می توان اشاره کرد.
تهیه کننده/ سید حسین رازیان